معماری پاسکال انویدیا، ماه آوریل سال جاری در همایش GTC این شرکت معرفی شد. کارتی که امروز مورد بررسی قرار میدهیم یعنی GTX 1080 از نظر منطقی جانشین GTX 980 بوده و از نظر قیمت نیز اختلاف زیادی با آن ندارد. قیمت این کارت 599 دلار اعلام شده است (در مقابل قیمت 549 دلاری GTX 980). حال که صحبت قیمت شد اشاره به یک مطلب را لازم میدانیم. معمولا نسخهی رفرنس یا مرجع کارت ها، قیمت پایهی آن را تعیین میکردند، اما این بار انویدیا شرکای خود را مجبور کرده که یک نسخهی خاص از این کارت که Founders Edition نامیده شده را با قیمت 699 دلار به فروش برسانند. هزینهی مدلهای غیر مرجع که توسط این شرکتها ساخته میشود نیز بالای 599 دلار خواهد بود. با توجه به این که شرکای انویدیا از خنک کنندههای سفارشی و طراحیهای VRM ویژه استفاده میکنند، بعید نیست شاهد قیمتهایی همانند Founders Edition باشیم.
همانطور که پیش از این اشاره شد، کارت گرافیک GTX 1080 بر پایهی معماری پاسکال ساخته شده است. تعداد هستههای CUDA که در این کارت به کار رفته از GTX 980 بیشتر میباشد ( 2560 در مقابل 2048) تعداد واحد های TMU نیز افزایش یافته (160 در مقابل 128) و علاوه بر دوبرابر شدن میزان حافظه و افزایش آن به 8 گیگابایت، شاهد استفاده از حافظههای GDDR5X برای اولین بار هستیم. کلاک حافظهی کارت 10 گیگاهرتز بوده که پهنای باند 320 گیگابایت بر ثانیه را از طریق گذرگاه حافظهی 256 بیتی ارائه میدهد. چنین پهنای باندی فقط با گذرگاه های 384 و 512 بیتی در حافظههای GDDR5 قابل دستیابی بود. در حافظههای HBM نیز شاهد حجم بیش از 4 گیگابایت نبوده ایم و HBM2 نیز عملا مورد استفاده قرار نگرفته است. احتمالا هزینههای ناشی از مورد استفاده قرار دادن این نوع حافظه، انویدیا را وادار به استفاده از GDDR5X کرده (که انصافا اجبار بدی نیست!)
در این بررسی، از نسخهی Founders Edition استفاده شده است. اما به دلیل این که مشخصات فنی این نسخه با نسخهی معمولی "هیچ" تفاوتی ندارد و تنها شاهد بهینهسازی در سیستم خنک کننده و استفاده از Back Plate بوده ایم، این نتایج عملا مربوط به نسخهی 599 دلاری نیز هستند. در جدول زیر میتوانید مشخصات فنی کارت را با سایر کارتهای هم رده مقایسه کنید:
همان طور که پیش از این اشاره شد، تغییراتی در خنک کنندهی مرجع ایجاد شده که در تصاویر زیر به وضوح شاهدشان هستیم. از جمله تغییراتی در ظاهر هندسی و اضافه شدن یک Back Plate که بخش خاصی از آن قابل حذف است. ابعاد کارت نیز 27 در 11 سانتی متر بوده و به اندازهی دو شیار، فضا نیاز دارد.
خروجیهای کارت شامل یک پورت DVI، یک پورت HDMI و سه DisplayPort است. DisplayPort ها بروز رسانی شده اند و از این پس از رزولوشن 4K با نرخ بروزرسانی 120 هرتز، 5K و و 60 هرتز و 8K و 60 هرتز با دو کابل، پشتیبانی می کنند.
فناوری SLI نیز تغییراتی به خود دیده و انویدیا پیشنهاد کرده که از SLI HB استفاده کنید. (در آینده در یک مقالهی جداگانه به بررسی فناوریهای جدید به کار رفته در GTX 1080 خواهیم پرداخت.) البته SLI معمولی برای دو کارت در دسترس است. کاربرانی که قصد استفاده از بیش از دو کارت برای حالت SLI را دارند باید از طریق سایت انویدیا اقدام به دریافت یک کد خاص کنند.
مشخصات قطعات به کار رفته در سیستم تست از قرار زیر است:
و در نهایت شاهد عملکرد خیره کنندهی این کارت تک هستهای در تفکیک پذیری 4K و با تنظیمات ULTRA در تمامی عناوین باشید. (از قرار دادن نتایج این کارت در تفکیک پذیری FULL HD صرف نظر کردیم چون اولا این کارت برای این رزولوشن طراحی نشده و حتی بردن نام FULL HD در کنار آن شرم آور است! دوما قدرت بالای این کارت منجر به ارائهی فریم ریت هایی نجومی حتی در عناوینی که از نظر بهینهسازی بدنام هستند میشود. مانند نرخ فریم 160 در بازی Batman: Arkham Knight)
در جدول زیر نیز میتوانید شاهد معجزهی انویدیا در توان مصرفی کارت باشید. سه برابر کم مصرف تر از پرچمدار تک هستهای AMD.
GTX 1080 کارایی خارق العاده ای دارد و یک جهش بزرگ نسبت به نسل قبل محسوب میشود. از نظر توان مصرفی به شدت بهینه است. 8 گیگابایت حافظه از نوع GGDR5X داراست و برای اولین بار شاهد استفاده از Back Plate در نسخهی مرجع هستیم. تکنولوژی های جدیدی همچون Ansel، FastSync، HEVC Video، VR در آن به کار رفته و از SLI در رزولوشنهای بالا به خوبی پشتیبانی میکند. استفاده از HDMI 2.0b و DisplayPort 1.4 نیز در آن قابل تقدیر است. هر چند معایبی مانند قیمت بالای نسخهی Founders Edition و محدودیتهای خنک کنندهی رفرنس وجود دارند. یا عدم خاموش شدن فن در هنگام بیکاری. پیچیده تر شدن فرایند اورکلاکینگ و سر و صدای کارت که میتوانست کمتر باشد. هر چند تمامی این مشکلات با عرضهی نسخه های غیر مرجع قابل حل هستند. با در نظر گرفتن تمامی این مزایا و معایب، منبع این مقاله نمرهی 9.1 را به این کارت گرافیک اختصاص داده است.
به عنوان اولین کارت از سری پاسکال، میتوان گفت که انویدیا قدم اول را مقتدرانه برداشته است. باید منتظر ماند و دید که سایر مبارزان انویدیا چه عملکردی به نمایش میگذارند.