بحث کردن در مورد بازیها و اینکه آیا برای سلامت ما خوب هستند یا بد از زمان اولین بازیها مثل پونگ و مهاجمان فضایی ادامه دارد. متاسفانه بسیاری از مردم اعتقاد دارند که بازیهای ویدیویی باعث مشکلات ذهنی و فیزیکی میشود.
برخی شواهد علمی نیز برای اثبات این ادعاها وجود دارد. اما باید توجه کرد که ما انسانها در مواجه با هر پدیده جدیدی سعی میکنیم تا آن را مورد انتقاد قرار دهیم و بازی ویدیویی هم همیشه هدف راحتی برای اینگونه انتقادها بوده است.
اما در حال حاضر وضع تغییر کرده است. جمعیت کسانی که بازی میکنند به بیش از دو میلیارد نفر رسیده و بازی تبدیل به یک صنعت بزرگ شده است و تحقیقات به دنبال پی بردن به حقیقت هستند.
آیا بازیهای ویدیویی برای ما مفید هستند؟
میتوان این سوال را به طرز دیگری نیز بیان کرد. مثل اینکه آیا باعث ایجاد مشکل در یادگیری میشود؟ بازیهای ویدیویی ما را پرخاشگر میکند؟ آیا در سلامت فیزیکی ما تاثیر میگذارد؟
البته هنوز شواهد کافی برای دادن یک جواب قاطع به این موضوع وجود ندارد. ولی خبر خوب این است که بیشتر تحقیقات نشان میدهند که بازی ویدیویی میتواند برای ما مفید باشد.
اما قبل از خواندن این مقاله باید به یاد داشته باشید که استفاده زیاد از هر چیزی باعث ایجاد مشکل میشود و قطعا روزی 10 ساعت بازی کردن هیچ فایدهای نمیتواند داشته باشد.
اما قبل از خواندن این مقاله باید به یاد داشته باشید که استفاده زیاد از هر چیزی باعث ایجاد مشکل میشود و قطعا روزی 10 ساعت بازی کردن هیچ فایدهای نمیتواند داشته باشد.
۱. بازی ویدیویی میتواند از پیری جلوگیری کند
مرد، زن، جوان و میانسال همه در یک چیز اشتراک دارند. همه آنها به سمت پیر شدن قدم بر میدارند. پیر شدن اگر چه که میتواند ما را عاقلتر کند و مزایایی داشته باشد اما همراه با پیر شدن برخی مشکلات طبیعی نیز برای ما اتفاق میافتد.
تمرین ورزشی روزانه میتواند کمک زیادی به ما بکند و به یک فرد شصت ساله حس یک فرد پنجاه ساله دهد. مغز ما نیز میتواند رو فرم باشد. یک تحقیق در دانشگاه lowa به ما نشان میدهد که بازیهای ویدیویی میتوانند در این موضوع به ما کمک کنند.
در این تحقیق از ۶۸۱ فرد بالای پنجاه سال خواسته شد تا در طی پنج تا هشت هفته، ۱۰ ساعت از یک بازی ویدیویی معین را بازی کنند. نتایج به دست آمده بسیار قابل توجه بود.
آنها دریافتند که این ۱۰ ساعت بازی کردن برای احساس چند سال جوانتر بودن کافی است. آنها پی بردند که به طور میانگین هر کدام از داوطلبان بین یک و نیم تا شش و نیم سال احساس جوانی بیشتری دارند.
به نظر میرسد که هر تمرین ذهنی میتواند در جوانتر بودن مغز به ما کمک کند که بازیهای ویدیویی یکی از بهترین آنها محسوب میشود.
۲. تصمیمگیری بهتر
C. Shawn Green از دانشگاه Rochester میخواست بداند که بازی ویدیویی چه تاثیری بر قدرت تصمیمگیری ما دارد. هدف او از این آزمایش این بود که بفهمد آیا بازیهایی که ما را مجبور به دنبالکردن اجزای محیطی میکنند، میتوانند باعث این شود که توانایی ما در دریافت اطلاعات رشد کند و ما بتوانیم تصمیمهای دقیقتری بگیریم.
در این تحقیق، به گروهی از افراد جوان که تا به حال تجربه بازی کردن نداشتند، گفته شد که ۵۰ ساعت یک بازی اکشن بازی کنند. گروهی دیگری هم بازی استراتژی، که سرعت کمتری دارد بازی کردند.
Green به نتایج جالبی دست یافت. بازیهای اکشن، بازیهای سریعی هستند و در آن، رخدادهای مختلف پی در پی رخ میدهند. این گونه بازیها به ما آموزش میدهند که اطلاعات حسی را سریعتر دریافت کنیم و با استفاده از این اطلاعات، تصمیم درست بگیریم.
حتی برخی محققان معتقداند که بازیهای اکشن میتوانند به طرز چشمگیری در درمان کسانی که توانایی ادراکی کمی دارند کمک کند. این قطعا خبر خوبی برای طرفداران سری Halo و Call of Duty خواهد بود.
۳. بازی میتواند به چشمان شما کمک کند
از زمانی که بچه بودیم، پدر و مادر به ما میگفتند: اگر همینطور کل روز به مانیتور نگاه کنی، کور خواهی شد. به نظر میرسید که حق داشتند زیرا وقتی که بازی میکنیم از حالت عادی کمتر پلک میزنیم. این عمل میتواند باعث مشکلاتی مانند خستگی چشم و سندروم چشم خشک شود.
گروه دیگری از محققان دانشگاه Rochester به دنبال پاسخ این سوال بودند که آیا بازی ویدیویی باعث آسیب به بینایی میشود. برای جواب به این سوال گروهی از بازیبازان حرفهای، بازی های Call of Duty و Unreal Tournament را بازی کردند و گروهی غیر حرفهای نیز The Sims بازی کردند.
بعد از آزمایش مشخص شد، کسانی که بازیهای شوتر انجام دادند، بهطور نسبی، بینایی بهتری دارند. Daphne Bavelier که سرپرستی این گروه را بر عهده داشت، پی برد که بازیهای شوتر باعث رشد توانایی حساسیت به کنتراست میشوند.
این توانایی به ما کمک میکند تا بین رنگهای تیره و روشن تمایز قائل شویم که میتواند برای رانندگی در شب بسیار مفید باشد.
۴. بازیهای ویدیویی میتوانند شما را اجتماعی کنند
یکی از بدترین تصوراتی که در مورد بازیبازان وجود دارد این است که آنها در روابط اجتماعی ضعیف هستند. این درست است که تعداد کمی از بازیبازان اینگونه هستند و به اصطلاح در زیرزمین بازی میکنند اما این به معنای آن نیست که همه آنها در برقراری روابط اجتماعی مشکل دارند.
محققان از سه موسسه مختلف در کانادا و انگلستان، تحقیقاتی انجام دادند تا بفهمند در بین بازیبازان چه مقدار افراد ضداجتماعی وجود دارد.
چیزی که هر سه تحقیق به آن پی بردند، این است که بازیبازانی که در محیطهای اجتماعی مشارکت دارند، در واقع اجتماعیترین و مهربانترین افراد جامعه هستند.
یکی از محققان در ۲۰ رویداد که بازیبازان دور هم جمع شدند شرکت کرده است و میگوید: برخلاف تصورات غلط جامعه، بازیبازان افراد ضداجتماعی نیستند که آنها فکر میکنند در زیرزمین کل روز مشغول بازیکردن هستند.
او حتی تایید میکند که بازیبازان روابط محکمتری نسبت به افرادی که بازی نمیکنند دارند که این میتواند بخاطر مشترک بودن عشق آنها به بازیها باشد.
۵. بازی میتواند توانایی یادگیری شما را افزایش دهد
یکی دیگر از تصورات غلط این است که مردم فکر میکنند بازیکردن باعث میشود تا در مدرسه ضعیف عمل کنیم. محققانی از انگلستان پی بردند که بازیهای ویدیویی میتواند انعطافپذیری مغز ما را افزایش دهد.
این تحقیق توسط دو دانشگاه College London و Queen Mary University of London انجام شده است. در این تحقیق ۷۲ داوطلب، دو بازی متفاوت را ۴۰ ساعت در شش تا هشت هفته بازی کردند.
یکی از بازیها Starcraft بود که یک بازی real-time Strategy سریع است و بازی دیگر هم The Sims بود که یک شبیهساز زندگی است.
محققان به این نتیجه رسیدند که در حین بازیکردن Starcraft، شرکتکنندگان باید منابع اطلاعاتی زیادی را در گیمپلی کنترل کنند که این باعث افزایش انعطافپذیری در یادگیری میشود.
به بیان دیگر کسانی که Starcraft بازی کردند، انعطافپذیری بهتری در یادگیری دارند. به این دلیل که این بازی نیازمند فکرکردن و عکسالعمل سریع بازیباز است.
در حال که بازیهای کندتر مانند The Sims نمیتوانند نتایج مشابهی را در پی داشته باشند. این بسیار هیجانانگیز است که بازیهای محبوب ما (که بسیاری از آنها سریع محسوب میشوند) میتوانند در یادگیری به ما کمک کنند و هم ما را سرگرم کنند.
____________________________________________
بخش دوم این مقاله بزودی در فروم قرار میگیرد...
?WHY SO SERIOUS